Dit staat er vermeld in een ritregistratie

Wanneer je privé kilometers wil maken met je zakelijke auto, dan mag dat. Echter zitten er wel restricties aan verbonden. Per kalenderjaar mag je maar maximaal 500 kilometer rijden voor privé doeleinden. Kom je daarboven, moet je meer bijtelling betalen aan de belastingdienst. Ook moeten deze privé ritjes allemaal goed geregistreerd worden. Doe je dit niet, kunnen de boetes oplopen tot honderden, soms wel duizenden euro’s. Dat is iets wat je liever wil voorkomen. Wat moet er allemaal bijgehouden worden in de ritregistratie?

Dit moet erin staan

Het juist bijhouden van de ritregistratie is belangrijk. De juiste informatie moet er in vermeld worden. Als eerste is het belangrijk dat de juiste basisgegevens vermeld zijn. Het gaat hierbij om de volgende gegevens: merk en type auto, het kenteken van de auto, de periode waarin de auto gebruikt is en de ritgegevens. De ritgegevens verschillen dus per rit. De basisgegevens blijven uiteraard hetzelfde. Het bijhouden van de ritten is iets lastiger. Er zijn veel gegevens die hierbij genoteerd moeten worden. Dit moet er per rit vermeld worden:

  • Datum van de rit.
  • Kilometerstand: aan het begin en aan het eind van de rit.
  • Het begin- en eindpunt van de rit. Heen en weer rijden voor een afspraak geldt als twee ritten.
  • De gereden route. Als je altijd dezelfde route rijdt is dit niet noodzakelijk. Mocht je afwijken van de normale route, moet dit er wel bij vermeld worden.
  • Is het een privé of zakelijke rit?
  • De kilometers die zijn omgereden voor een privé doeleind. Denk bijvoorbeeld aan het ophalen van je kind op de terugweg van je werk, of het doen van een boodschap op de heenweg naar je werk toe.

Registratiesysteem

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende gegevens die goed genoteerd moeten worden. Het maken van een foutje is snel gedaan. Ook is de kans groot dat je iets vergeet. Het makkelijkst is daarom om een systeem in je auto te laten plaatsen die deze gegevens allemaal voor je bijhoudt. Het scheelt veel tijd en stress. Ook loop je veel minder kans op een hoge boete.

Geef een reactie