Onshore heeft het personeel bepaalde werkkleding die zij dragen. Offshore gaat het er wel anders aan toe. Een ander klimaat dan in de binnenlucht en soms wel meer gevaar. Dat verschilt per baan. Als je op zee werkt heb je wel wat andere werkkleding nodig, dan wanneer je op kantoor werkt. Welke kleding heb je nodig en waar dienen de kleding stukken voor? Dat lees je hieronder!
Waterdichte werkkleding
Een eerste vereiste tijdens het werken op zee is, waterdichte werkkleding. Ongeacht welk werk er uitgevoerd wordt op zee, waterdichte kleding is verplicht. Deze waterdichte kleding beschikt over veel andere punten dan normale werkkleding. De merken voor de kleding zijn duurzaam en sterk. Dit kan natuurlijk ook niet anders, want als je geen sterke werkkleding op zee hebt, dan zou je het wel kunnen vergeten. Het is koud en het kan er hevig aan toe gaan. De waterdichte kleding is bestendig tegen allerlei stoffen en is gemaakt van echte materialen. De kleding zorgt voor bescherming van het personeel na een lange blootstelling aan de zon en zeelucht.
Naast de waterdichte werkkleding is er ook andere werkkleding. Deze werkkleding beschikken over brandwerende en vlam vertragende overalls. Er zitten reflecterende strepen op de overalls en zorgen dus voor goede zichtbaarheid op zee.
Niet te ontbreken zijn werkschoenen voor op zee. Dit zijn andere schoenen dag alledaags schoenen en bieden een stuk meer veiligheid. Waterdichte weerlaarzen die beschermen bij ruwe weersomstandigheden.
Beschermende middelen
Het werken op zee vraagt dus goede werkkleding voor op zee. Naast de goede kleding is er ook een verplichting voor beschermings- en reddingsmiddelen. Volgens de Arbowetgeving moet er een beschikking zijn over materialen dat CE-gekeurmerkt zijn en aan de ISO/EN-normeringen voldoen.
Met het werken op zee zijn er over het algemeen meer gevaren dan het werken op land. Het zijn risicovolle beroepen die zich varen in reële gevaren. In het geval dat er iets misgaat, dan is het genoodzaakt om reddingsmiddelen aan boord te hebben. Er kunnen levens op het spel staan die dan nog gered kunnen worden. Denk aan drijfmiddelen zoals, reddingsboeien en reddingsboten. Ook drijfpakken en reddingsvesten zijn een must. Er zijn hoge standaarden en niet elk reddings product is goed genoeg voor de offshore-industrie. Schaf de juiste reddingsmiddelen aan.
Thermokleding biedt ook bescherming tijdens de ruwe weersomstandigheden. Het weer kan omslaan van 13 graden naar een temperatuur onder 0 op zee. Thermokleding houdt de werknemers warm. De kleding draag je onder de werkkleding van zee.
Op zee werken
Werkkleding op zee heb je nodig wanneer je werk uitvoert op zee. Op zee werken houdt in dat je hoogstwaarschijnlijk op een megagrote boot werkt met containers die bijvoorbeeld vervoerd worden. Ook kan het zijn dat je werkt op een megagroot platform op zee dat olie wint. Je hebt veel werkzaamheden op zee die niet altijd even veilig zijn. Zorg voor de juiste veiligheid en middelen tijdens het werken.