Als de dagen weer langer beginnen te worden en de temperaturen stijgen, is het tijd om de tuin klaar te maken voor het komende seizoen en de tuinmeubelen weer uit de kelder te halen. Maar de maanden in de winterstalling hebben hun sporen nagelaten en de zithoek ziet er gewoon niet meer mooi uit? Geen reden om de tuinmeubelen meteen weg te doen. Met de volgende tips, die je worden aangeboden door tuinmeubelsale.nl, schitteren de kunststof meubelen weer in nieuwe pracht.
Licht vuil verwijderen
Als tuinmeubelen uit de winterstalling komen, zijn ze meestal stoffig en oppervlakkig vuil. Voor een eenvoudige reiniging dienen stof en los vuil eerst met een handbezem te worden verwijderd. Veeg de tuinmeubelen vervolgens af met een vochtige doek. Hiervoor is geen speciaal reinigingsmiddel nodig. Warm water met allesreiniger of afwasmiddel is voldoende om oppervlaktevuil van de tuinmeubelen te verwijderen. Om lelijke watervlekken te voorkomen, is het raadzaam om het oppervlak na het reinigen droog te wrijven.
Gebruik geen schuurmiddelen
Vooral bij witte kunststof meubelen komt er na verloop van tijd een grijze waas op het oppervlak. Dit is vaak stof dat zich op het plastic nestelt en verkleuring van het materiaal veroorzaakt. Dit vuil is meestal niet meer te verwijderen met een allesreiniger of afwasmiddel, daarom gebruiken veel tuinbezitters een sterker middel en maken ze de tuinmeubelen schoon met schuurmelk. Hier is echter voorzichtigheid geboden. Hoewel de schuurmiddelen al het vuil verwijderen zonder resten achter te laten, leiden ze ook snel tot nieuwe afzettingen. Want de schurende deeltjes zorgen voor fijne krasjes op het oppervlak, waarin vuil zich optimaal kan nestelen. Beter geschikt voor het verwijderen van hardnekkig vuil zijn speciale kunststofreinigers, die niet alleen op het oppervlak werken, maar ook afzettingen volledig verwijderen. Als alternatief kun je ook een huismiddeltje gebruiken dat in bijna elk huishouden te vinden is: bakpoeder. Zuiveringszout is de ideale manier om lelijke verkleuringen voorzichtig te verwijderen, vooral voor witte kunststof meubelen. Doe het bakpoeder eenvoudig op een vochtige doek en wrijf hiermee het meubel in. Het poeder moet dan korte tijd inwerken. Daarna kunt u het afwassen met water. De baking soda in het bakpoeder lost zelfs hardnekkig vuil op en maakt grijze verkleuringen lichter.
Nieuwe glans
Veel tuinbezitters kiezen voor kunststof tuinmeubelen omdat deze robuust en weerbestendig zijn. Ook als vocht de kunststof meubelen niet beschadigt, zorgt de UV-straling buitenshuis ervoor dat de kunststof sneller veroudert. Hierdoor wordt het materiaal broos en verliest het zijn oorspronkelijke glans. Om de tuinmeubelen er weer als nieuw uit te laten zien, raden wij aan deze te behandelen met autopoets. Net als bij autolak geeft de polish de tuinmeubelen een nieuwe glans en beschermt het het oppervlak. Vocht en vuil rollen er gewoon af na het polijsten. Vooral bij tuinmeubelen die geen oppervlakteafwerking hebben, moet de polish regelmatig worden aangebracht om het plastic af te dichten en duurzaam te maken.
Regelmatige schoonmaak
Als je lang van je tuinmeubelen wilt genieten, verwijder dan regelmatig vuil en stof. Op deze manier kan het vuil niet in de eerste plaats neerslaan en op het oppervlak neerslaan. Het is het beste om vuil te verwijderen zodra het zich voordoet. Bovendien moeten vuil en stof worden verwijderd voordat ze naar de winterstalling worden gebracht. Zo bespaar je in het voorjaar een hoop werk en kun je ook na meerdere jaren van je tuinmeubelen genieten. Naast de reguliere reiniging dienen tuinmeubelen ook afgedekt te worden wanneer ze niet in gebruik zijn. Hierdoor zijn de meubels beschermd tegen weer en wind en worden ze minder snel vuil. Hiervoor is een waterdicht dekzeil geschikt, dat eenvoudig over het meubel wordt gelegd en met stenen of andere voorwerpen wordt verzwaard. Om schimmelvorming onder het dekzeil te voorkomen, moeten de tuinmeubelen altijd droog zijn en moet de lucht ook onder de overkapping kunnen circuleren. Als u geen kelder of schuur heeft om de tuinmeubelen in de winter op te bergen, kunnen ze ook in de winter onder het zeil worden beschermd.