Plannen kun je leren. Niet iedereen heeft er evenveel talent voor, maar het is wel noodzakelijk in het leven om je planning op orde te hebben. Vooral voor je werkgever of studie zijn er vaak harde deadlines, waarbij het belangrijk is dat deze gehaald worden. Niet iedereen is er even goed in, maar gelukkig valt dit goed te leren. Hieronder vind je enkele tips om het plannen gemakkelijker te maken.
Plan per dag
Het is handig om eerst in kaart te brengen hoeveel tijd je hebt voor een bepaalde taak. Vooral als je meerdere taken per dag hebt, is het verstandig om per taak te bepalen hoeveel tijd je eraan wil besteden. Bekijk dit per dag. Maak ’s ochtends aan het begin van je werkdag een overzicht met al je afspraken, taken en deadlines. Vervolgens kan je bepaalde taken over meerdere dagen verdelen en weet je hoeveel tijd je eraan kan besteden. Je kan hiervoor handig gebruik maken van een dagplanner.
Prioriteiten stellen
Niet elke taak is even belangrijk. Sommige dingen kunnen een paar dagen wachten, waarbij andere dingen direct uitgevoerd moeten worden. Maak hier een overzicht van. Zo weet je welke dingen er direct aandacht nodig hebben, en welke dingen nog eventjes kunnen wachten. Het meest verstandige is dat je de taken met de hoogste prioriteit als eerste uitvoert. Zo weet je zeker dat dit af komt en hier heb je dan ook nog de meeste energie voor. Aan het eind van de dag heb je vaak niet meer veel motivatie om je taken af te maken en raakt je energie op. Als de taken met de hoogste prioriteit dan al af zijn, is het niet zo erg als je niet meer zo productief bent.
Vervelendste taak eerst
Als je begint met de taak die je het minst leuk vindt, heb je dat al gehad. Als je daarmee wacht tot het einde van de dag, loop je er de hele dag tegen aan te hikken. Dit kan ten koste gaan van je motivatie en productiviteit van je andere werkzaamheden. Als je die vervelende klus af kan strepen, geeft je dat een goed gevoel en weer nieuwe energie om de rest van de dag hard aan de slag te gaan.