Wanneer je zelf last hebt van gehoorschade zul je waarschijnlijk batterijen voor in een hoortoestel regelmatig in je handen hebben gehad. Hoorbatterijen helpen je om dingen beter te horen zoals een goed gesprek, je favoriete muziek maar bijvoorbeeld ook waarschuwingen in het verkeer zoals sirenes of toeters. Maar hoe moet je nu eigenlijk omgaan met deze kleine krachtpatsers? Hoe haal je er het maximale uit? Wij leggen het je graag uit.
Verschillende soorten hoorbatterijen
Hoortoestellen werken over het algemeen met knoopcelbatterijen. Er zijn verschillende soorten hoorbatterijen en het type wordt altijd aangegeven met een bepaald nummer en kleur. De meest gangbare hoortoestel batterij is bijvoorbeeld de 312 batterij. Deze kun je herkennen aan de bruine kleur en wordt ook wel aangeduid met de code PR41.
Hoe ga je er het beste mee om?
Om het maximale uit je hoorbatterij te halen is het belangrijk dat je hier zorgvuldig mee omgaat. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om altijd je handen te wassen wanneer je de batterijen gaat vervangen. Vet en viezigheid wat van je handen afkomt kan de werking van de hoorbatterij op een negatieve manier beïnvloeden. Bovendien is het belangrijk dat je de batterijen op kamertemperatuur bewaard. Er bestaat een fabel dat je hoorbatterijen het beste in de vriezer kunt bewaren, maar dit raden wij niet aan. Deze extreem koude temperatuur is niet goed voor de werking van de batterij. De ideale temperatuur om de batterijtjes te waren is 18 graden en het liefst op een donkere plek.
De levensduur van hoorbatterijen verlengen
De levensduur van een hoorbatterij hangt sterk af van het type hoorbatterij, maar er zijn wel een aantal tips die je kunt toepassen om de levensduur van hoorbatterijen te verlengen. Zo is het verstandig om de hoortoestellen uit te schakelen wanneer je deze niet gebruikt. Haal ook de batterijen uit het apparaat. Bovendien is het slim om het batterijcompartiment te openen en je gehoorapparaat in een droogapparaat te bewaren wanneer je gaat slapen. Een droogapparaat verwijdert overtollig vocht waarmee batterij corrosie voorkomen kan worden.
De 5 minuten regel
Hoorbatterijen worden altijd afgesloten met een plastic sticker. Zodra je de sticker verwijdert, wordt de batterij geactiveerd omdat de batterij wordt blootgesteld aan zuurstof. Enkele jaren geleden is er een onderzoek gedaan naar de tijd tussen het verwijderen van de sticker en het plaatsen van de batterij in het hoortoestel. Wat blijkt? Als je 5 minuten wacht tussen het verwijderen van de sticker en het plaatsen van de hoorbatterij in het hoortoestel, kun je de levensduur met 80% verlengen. Dat komt neer op zo’n 2 tot 3 dagen. De reden? De batterijtjes worden langer blootgesteld aan zuurstof en dat is bevorderlijk voor de levensduur.